Izvor:
06.11.2018 u 12:30
0

JUGOSLAV TINTOR U JUTARNJEM PROGRAMU „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Podizanje ugleda advokature je put od 1000 koraka! (VIDEO)

U jutarnjem programu Happy televizije „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio Jugoslav Tintor predsednik Advokatske komore Beograda.

Pred Izbornu Skupštinu Advokatske Komore Beograda bilo poziva na bojkot, izabrani su predstavnici ove struke. Za predsednika AKB ponovo je imenovan Jugoslav Tintor, a potpredsednik je Veljko Delibašić.

Izbori su bili najmasovniji do sada, a hala Sava centra bila je prepuna beogradskih advokata. Ovim izborima i njihovom masovnošću stavljena je tačka podelama na dve komore i od sada nema više mesta sumnjama ko su legitimni predstavnici advokata Beograda.

Izabrano je i 13 članova Upravnog odbora, članovi Nadzornog odbora, disciplinski tužilac i njegovi zamenici, predsednik Disciplinskog suda i discpilinske sudije,

Najpre želim da se zahvalim kolegama advokatima Beograda koji su došli u ovolikm broju. Ovi izbori pokazali su jedinstvo advokata. Veliki broj kolega je izašao na izbore i advokatura ne sme da se polarizuje. Komora mora biti svoja i samostalna, mora biti u ravni struke i u cilju zaštite slobode i prava građana, a nikako dopustiti politizaciju rada Komore i dok sam ja na čelu ću se za to zalagati – započeo je razgovor sa voditeljskim tandemom Marić – Popivoda predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor.

Da li ste imali političkog pritiska od nekih koji su bili protiv i šta je advokatura izgubila za ovo vreme.

Mnogo smo vremena izgubili. Protehlih godinu dana je bilo mirno i nije bilo razlike između advokata. Komora mora da bude nazavisna. Zamislite koliko enetgije se izgubilo, da li je bio narušen ugled tada, jeste, ali i podizanje ugleda advokature je put od 1000 koraka – rekao je Jugoslav Tintor i dodao.

Mi sebe advokate prepoznajemo kao deo sistema i ne želimo da nam se iko meša u odnose. Do kraja novembra očekujem da će da zaživi „kol- centar“ i potrebno je obučavanje ljudi da bi mogli da rade. "Kol-centar" je dobra paradigma kako advokatura može da bude deo sistema. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći mora da zaživi. Trpe i građani i advokati. Svako ima pravo po Ustavu na besplatnu advokatsku uslugu.

Advokatske usluge u naprednm zemljama su veoma skupe i nisu kao kod nas.

Kod nas u Srbiji advokat nije skup koliko u drugim razvijenim zemljama. Pravda jeste skupa, ali pružanje pravne pomoći svakom građaninu je nešto normalno i adokatura će im to pružiti. Uslugu odgovarajućeg kvaliteta. Profesionalna odgovornosT celokupnom imovinom ja jako važna jer onda klijent ima veće poverenje i sigurnost u ono šta advokat i kako radi – istakao je predsednik Advokatske komore Beograda.

Kakvi su odnosi notara i advokata. Pojava notara je izazvala bes kod advokata, odnosi između te dve struke da li se popravljaju?

Sigurno postoji nezadovoljstvo u advokatskoj struci. Imate 160 notara u Srbiji i pitanje adokata je zašto je to toliki broj. Notari su uzeli jedan dobar deo posla koji su radili advokati. Pravo advokata je da prave ugovore, a notari da ih overavaju. Održali smo advokatsko savetovalište na Zlatiboru i jedan od panela je bio vezan za notarijat. Bez obrzira na sve probleme koje imamo, oni moraju da se rešavaju kroz diskusiju i komunikaciju. U Makedoniji se našlo rešenje da je advokat odgovoran za ugovor koji je napravio, a pečat stavlja notar na taj ugovor. Kada se razdvoji ta odgovornost građanin ima veću sigurnost, a advokat i notar veću odgovornost – rekao je Jugoslav Tintor predsednik advokatske komore Beograda.

Gostovanje Jugoslava Tintora predsednika Advokatske komore Beograda u jutarnjem programu Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" možete pogledati u video ispod.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter