Izvor:
05.09.2016 u 13:13
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Čuveni FREDI MERKJURI danas bi napunio 70. godina! (VIDEO)

Na današnji dan 1946. godine u Zanzibaru rođen je Farok Bulsara, poznatiji kao Fredi Merkjuri.

Ovaj britanski muzičar persijskog porekla, pevač britanske grupe Kvin, ostaće upamćen po svojim glasovnim mogućnostima i nastupima na koncertima, ali i kao uspešan tekstopisac – tvorac najpoznatijih rok pesama: "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Don't Stop me Now", "We Are the Champions"…

Fredi je imao i uspešnu solo karijeru. Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, kao što su operska diva Monserat Kabalje i Britanac Dejvid Bouvi. Merkjuri je veći deo svog detinjstva proveo u Indiji, pa je često proglašavan za "najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla".

Kontroverzni pevač bio je pripadnik zoroastrizma koji je u velikoj meri uticao na njegov život, ali i muziku. Njegov ekstravagantni način života, prožet mnogim aferama zbog njegovog seksualnog opredeljenja, i dalje je predmet brojnih diskusija među muzičkim i kulturološkim stručnjacima.

Preminuo je 24. novembra 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV virusom. Dan pre smrti, Merkjuri je u zvaničnom saopštenju priznao da je oboleo od side.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu Jutarnjeg programa Happy televizije:

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter