Izvor:
14.05.2019 u 07:44
0

DA LI JE SRBIJA NA POGREŠNOJ STRANI ISTORIJE U EMISIJI „ĆIRILICA“: „Američka procena biće demantovana istorijom koja sledi“! (VIDEO)

U autoroskoj emisiji Milomira Marića "Ćirilica" razgovarali smo o najatuelnijim temama unutrašnje politike u Srbiji i istorije koja sledi na prostoru Balkana, kao i nametanju unipolarnog sistema u kome je SAD centar.

Mesecima nam se opričinjavaju signali iz Vašingtona, gospodin Davić se vratio iz Amerike, jel se ti signali naziru?

– Ne može se reći da ima nekih promena u formalnom smislu u njihovom stavu, jer se drže deklarisane politike sa stanovišta Kosova. Tramp ima pozitivan stav prema Vučiću prema njemu kao pojedincu, on je prepoznao da u Trampu kao biznismenu ima potencijala koji može da dovede do nekog poslovnog dogovora. Tramp želi i da udari šamar Klintonovima i njegovim ljudima, i da im pokaže da su izvršili nešto što nije bilo najispravnije prema Srbiji. Sa tog stanovišta je situacija povoljna ali je teško ostvarljivo u ovom trenutku sa obe strane. Stejt departmen sadrži ljude starih formacija koji se drže pravila da su priznali Kosovo i da je ostalo samo da Srbija to prihvati. Taj otpor je dosta značajan i teško se može prevladati jer je vrh vojske suzdržan, jer su motivisani željom da ovaj prostor svrstaju u preostale zemlje kao BiH u NATO, da zatvore granicu prema uticaju Rusije na ovom prostoru. Sa naše strane bismo mogli da napravimo dogovor sa Amerikancima ali ono što bi oni prihvatili ie u skladu sa Nemačkom i Francuskom koji se izjašnjavaju kao naši prijatelji. Sa kime ići, tu je velika dilema. Amerikanci ne investiraju u našu zemlju kao Nemci i Francuzi, tu je metro i brojni projekti. – rekao je bivši ministar odbrane Srbije i CG Pravoslav Davinić.

– Posle razgovora u Pekingu smatram da je naš položaj bolji, jer Tramp podržava i ima veću spremnost da pregovara, sada ostaje samo da vidimo šta ćemo sa Evropom. U narednih dve, tri godine neće doći do pomaka jer nije došlo do uslova da se opredelimo za najbolje rešenje – doda je.

Najveće investicije dolaze sa zapada, najviše izvoza je tamo ali Angela Merkel je bila sumnjičava prema Aleksandru Vučiću i prethodnim vlastima. Volkan Išinger je napisao tačke koju danas na snazi i vodio je razgovore između Tačija i Vučića?

– Mi nismo sada sama igračka Amerike, mi sada postajemo i igračka više međunarodnih sila sa različitim interesima. Prisustvo Amerike je prirodno stanje na Balkanu, a to je suludo. Rusko prisustvo se doživljava kao maligno, mi moramo da gledamo sopstvene interese. Amerika je razorila zemlju pa izdelila na što manje delova. Tramp je zaista u unutrašnjoj i spoljnoj politici tu kao figura koja služi kao spašavanje njene sile. Mi slušamo albanske lidere, jedan dan takse, drugi dan genocid, treći dan će vas optužii za silovanje Albanki, oni se ne drže činjenica a naša je ključ Rezolucija 1244. Danas imate i Siriju, Iran, Madura koga ne mogu da smene. Danas kada imate Ruse i Kineze kao sile, pa logično je da se okrenemo njima i tražimo neku pomoć. – rekao je pr dr Slobodan Reljić

Razni pregovarači su dolazii u Bosnu i želeli su da rade na implementaciji Dejtonskog sporazuma, često u razgovoru si ih pitao zašto Srbi nisu mogli da izađu iz Bosne i Hrvatske, a oni su rekli da neće dozvoliti muslimansku zemlju na tlu Evrope?

– U pripremu Dejtonskog sporazuma nama je u RS došla grupa ispred američke vlade, punkt CIA. Imali su zadatak da snime ukupno stanje, snimali su nas prvo i dolazak Dejtona i njihovih snaga, pa smo mi njima uspeli da nametnemo procene, a ukoliko ne bude Srba i Hrvata da neće imati šansu da kontrolišu Alkaidu sa kojima su bili u ratu. Nama su oni mnogo pomogli, nije sve crno i belo i nisu oni bili samo neprijatelji. Tada se Dejton rešio u našu korist, a što su Srbi pobegli u strahu dolaskom engleske varijante, Evropa je preuzela dirigentsku palicu. Kada je došla delegacije, i to grupa ljudi iz penzije vraćena, došla je u Sarajevo i znali su tačno šta će da se desi. Dobili su pravu istiniu šta se dešava da je Reis-ulema Kavazović već izgubio glas nad svojim džematima od paradžemata. Taj deo federacije je posato centar koji može da ugrožava sa stanovištva terorizma i Evropu i Ameriku. Ja bih se opredelio na Ameriku, Rusiju, Kinu a priča o zapadnoj Evropi ne pije vodu – rekao je bivši ministar policije RS Tomo Kovač.

Papa Franjo je obilazio pravoslavne zemlje, zaustavio je prglašenje Stepinca za sveca, objavio je dokument koji ga optužuje za zločine i saradnju sa ustašama?

– Kada su se Albanci okrenuli potpuno Americi i ne slušaju nikoga iz Evrope, što važi i danas, meni je sinjer Vićenco Palja u Rimu rekao da nije mogao da prepozna Rugobu, štićenika koga je preveo na katolicizam. Vatikan je govoriti u bilo kakvom afirmativnom tonu bila opasna stavka. – rekao je pr Darko Tanasković

– Oni izvesno vreme mogu da čuju neprijatne stvari iz svete stolice, ne tako davno kada je u poseti u Zagrebu bio državni sekretar Pjetro Parolini. On je u vezi sa kanonizacijom kardinala Stepinca rekao da kanonizacija čeka Božije vreme, a da je Božije vreme- najbolje vreme. Razlog odlaganja je bio priličan jasan, nisu se pomirili sa tim, ali pozitivan odnos patrijarha Irineja u svemu je postalo simptomatično, to je raskorak katoličke crkve u Hrvatskoj i pravoslavne u Srbiji. – dodao je.

Kajli Skot nas često podseća da smo na pogrešnoj strani istorije?

– U velikim istorijskim lomovima, bili smo na pravoj strani. Od pada Berlinskog zida, krenuo je proces koji traje, nametanje unipolarnog sistema u svetu sa SAD u centru. Istorija se samo lomi na području gde živimo, ta procena Skota pokazuje da nije diplomata odgovarajućeg kalibra, bahati su ali srećom će ta procena biti demantovana istorijom koja sledi.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter